ORFEU 0
fier, lemn, sticlă, apă
Orfeu 0 este o instalatie cinetic-sonora. Miscarea e subliniata prin trecerea de la curgerea apei la curgerea sunetului ce se naste ca reactie la întâlnirea metalului cu sticla. Se produce o iluzie, pentru ca privitorul aude ceea ce vede si anume mecanismul elaborat care produce sunetul. Initial, rezultatul este unul zgomotos, urmând ca prin turnarea apei în cele opt sticle acestea sa fie acordate si sa cânte. Înseamna ca muzica era deja acolo si prin simpla înlocuire a aerului cu o materie mai vâscoasa – apa - zgomotul s-a transformat în muzica. Iar fiecare sticla-nota muzicala are o poveste a ei: când, cu cine am baut-o, ce gânduri aveam, ce povesti am spus.
TATU
fier, motor electric 160x140x140 cm
Tatu este rezultatul interactiunii mele continue cu materia din jur, cu lucrurile pe care le-am vazut, le-am atins, le-am simtit. Tatu nu este doar o atingere-urma a trecerii mele prin lumea 3D, ci si o încercare de a accede spre a patra dimensiune: timpul. În lucrare, timpul este reprezenat prin miscarea explicita a elementelelor, dar si prin potentialitatile multiple de relationare a elementelor unele cu altele. Tatu poate fi vazuta ca o lucrare cinetica, dar si ca una potential cinetica, cineticul fiind descompus în „fotograme” - ipostaze fotografice ale relatiilor ce se pot stabili între elementele sculpturii.
GERMINATIE
fier, 40 x 40x 130 cm
Germinatie într-o zona de granita între o miscare explicita si static, deoarece pe de parte, poate ramâne doar ca forma-obiect plastic care sugereaza miscarea prin dinamica transformarii sferei, precum o samânta care germineaza, iar pe de alta parte, permite atasarea unui motor capabil a genera o miscare explicita, ca raspuns la cererea de miscare a formei. Am dorit ca mesajul sa fie „învârte-ma!”, iar ca raspuns la aceasta solicitare privitorul actant sa interactioneze, sa puna sfera germinativa în miscare si s-o aseze în ce pozitie doreste.
GENEZA
fier si otel inoxidabil, 75 x 55 x 50 cm
Geneza este un pas pe tarâmul miscarii explicite, realizat cu scopul de a sugera transformarea materiei în miscare. Astfel, un ou, un ovoid întâlnindu-se cu o alta forma mai putin definita, folosesc miscarea ca intermediar al relatiei lor si se transforma reciproc. Ovoidul-ou devine un leagan capabil a sustine procesul de nastere a perfectiunii formei pe care o reprezinta sfera, iar prin intermediul miscarii forma nedefinita se apropie din ce în ce mai mult de forma sa finala: sfera.